Dersin Dili:
İngilizce
Dersin Amacı:
Bu dersin amacı mutfak kültürünün diş sağlığına etkilerini anlatmaktır. Yemek alışkanlıkları, insan davranışının en karmaşık yönlerinden biridir. Besin kabulü karmaşık bir tepkidir, bireyin besine ilişkin beğenileri ve beğenileri büyük bir çerçevede hareket eder. Mutfak kültürü de bu çerçevedeki etkenlerden biridir.
Dersin İçeriği:
Mutfak kültürü, mutfak kültürünü etkileyen faktörler, bu faktörlerin coğrafyaya göre farklı örneklerinin incelenmesi.
Dersin Öğretim Yöntemleri:
1: Anlatım, 2: Soru-Cevap, 3: Tartışma, 4: Laboratuvar Çalışması
Dersin Ölçme Yöntemleri:
A: Test, B: Ödev, C: Sunum
Dikey Sekmeler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Öğrenme Çıktıları | Program Öğrenme Çıktıları | Öğretme teknikleri | Değerlendirme yöntemleri |
Mutfak kültürünün iklim, coğrafya ve kültürde nasıl değiştiğini ve şekillendiğini öğrenir. | 1,2,3 | 1,2,3 | A |
Mutfak kültürünün ne olduğunu öğrenir ve diş hekimliği alanı ile mutfak kültürü arasındaki ilişkiyi öğrenir. | 1,2,3 | 1,2,3 | A |
Dünyanın her kıtasındaki mutfak kültürlerinden örnekleri öğrenir, aralarındaki farklılıkları ve bunların tarihsel arka planına ve konumuna göre nasıl şekillendiğini öğrenir. | 1,2,3 | 1,2,3 | A,B,C |
Farklı mutfak kültürlerini konumlarına, iklimlerine ve pişirme tekniklerine göre karşılaştırmayı öğrenin. | 1,2,3 | 1,2,3 | A,B,C |
Mutfak kültürü ve diş hekimliği ilişkisini öğrenir. Beslenme ve onu etkileyen mutfak kültürünün başta diş sağlığı olmak üzere insan sağlığı üzerindeki etkilerini öğrenir. | 1,2,3 | 1,2,3 | A,B,C |
Dersin Akışı
KURS İÇERİĞİ | ||
Hafta | Konular | Çalışma materyalleri |
1 | Kültür nedir? | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
2 | Mutfak Kültürü Nedir? | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
3 | Mutfak kültürünü etkileyen faktörler | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
4 | Türk Mutfak Kültürü | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
5 | Uzakdoğu Mutfak Kültürü | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
6 | Fransız Mutfağı | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
7 | Ara sınav | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
8 | İtalyan mutfağı | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
9 | Afrika Mutfağı | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
10 | Amerikan Mutfağı | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
11 | Avustralya Mutfağı | Sınıf çalışması |
12 | Mutfakların Karşılaştırılması ve Diş Sağlığı ile İlişkisi | Sınıf çalışması |
13 | Mutfakların Karşılaştırılması ve Diş Sağlığı ile İlişkisi | Sınıf çalışması |
14 | Mutfakların Karşılaştırılması ve Diş Sağlığı ile İlişkisi | Sınıf çalışması |
Kaynaklar
ÖNERİLEN KAYNAKLAR | |
Ders Kitabı | Ders notları kullanılacaktır. |
Ek kaynaklar | Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey |
Materyal Paylaşımı
MATERYAL PAYLAŞIMI | |
Belgeler | Google Classroom |
Ödevler | Google Classroom |
Sınavlar | Google Classroom |
Değerlendirme Sistemi
DEĞERLENDİRME | ||
DÖNEM İÇİ ÇALIŞMALAR | NUMARA | YÜZDE |
Ara sınav | 1 | 60 |
Öğrenci sunumu | 1 | 40 |
Total | 100 | |
FİNAL SINAVIN GENEL NOTA KATKILARI | 50 | |
DÖNEM İÇİ ÇALIŞMALARIN GENEL NOTA KATKILARI | 50 | |
Total | 100 |
Dersin Program Çıktılarına Katkısı
DERSİN PROGRAMA KATKILARI | ||||||
No | Program Öğrenme Çıktıları | Contribution | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Mutfak kültürünü iklim, coğrafya ve kültür çerçevesinde değerlendirir. | X | ||||
2 | Mutfak kültürü hakkında bilgi sahibidir ve alanında uygular. | X | ||||
3 | Dünya mutfak kültürleri hakkında bilgi sahibidir. | X | ||||
4 | Dünyanın mutfak kültürlerini karşılaştırabilir | X | ||||
5 | Mutfak kültürü ve diş hekimliğini ilişkilendirebilir | X |
AKTS İş Yükü Tablosu
DERS İÇERİĞİNE GÖRE ÖĞRENCİ İŞ YÜKÜNE GÖRE AYRILAN AKTS | |||
Faaliyetler | Miktar |
Süre (Saat) |
Toplam İş yoğunluğu (Saat) |
Kurs Süresi (Sınav haftası dahil: 14x Toplam ders saati) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf dışı çalışma saatleri (Ön çalışma, uygulama) | 14 | 1 | 14 |
Vizeler | 1 | 2 | 2 |
Ödevler | 1 | 6 | 6 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 38 | ||
Toplam İş Yükü / (saat) | 12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3 |